Biblioteksenheter

Från Mikromarc Wiki
Version från den 17 februari 2009 kl. 01.52 av Kiersti (diskussion | bidrag) (Ny sida: Biblioteksenheter används i Mikromarc för att beskriva bibliotekets organisation och struktur. Beskrivningen har betydelse framförallt för lånevillkoren, men också för att det daglig...)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till:navigering, sök

Biblioteksenheter används i Mikromarc för att beskriva bibliotekets organisation och struktur. Beskrivningen har betydelse framförallt för lånevillkoren, men också för att det dagliga arbetet ska fungera smidigt, t.ex. vid reservationer och utlån mellan bibliotekets olika enheter.

Med biblioteksenheter menas i detta sammanhang både enheter och avdelningar, men det finns en väsentlig skillnad mellan dessa båda begrepp. Medan en enhet är ett bibliotek i en egen byggnad (t.ex. huvudbibliotek eller filial), kan en avdelning vara ett eget rum i biblioteksbyggnaden, eller en boksamling som ska skiljas ut från bibliotekets övriga material (t.ex. referensavdelning).

Första gången du använder Mikromarc 3 behöver du lägga in information om din biblioteksenhet (d.v.s. den enhet som du loggar in mot). Klicka på Administration i vänstermenyn, och därefter på Bibl.enheter. Dubbelklicka på din enhet (enheten visas tillsammans med en ikon föreställande ett trevåningshus). I skärmbilden som visas gör du följande:

  • Fliken Generellt: I fältet Namn ser du till att biblioteksnamnet är korrekt
  • Fliken Adresser: Skriv in bibliotekets adressuppgifter, eventuellt faxnummer, e-postadress och eventuell hemsida och websök-adress
  • Fliken Öppettider: Ange vilka veckodagar som biblioteket har öppet, och vilka dagar som biblioteket har stängt