Historik (Boken kommer)

Från Mikromarc Wiki
Hoppa till:navigering, sök

För de bibliotek som har Boken kommer-verksamhet finns en funktion i Mikromarc som sparar information om vilka böcker som låntagaren redan har haft hemma. Denna funktion förutsätter att Boken kommer-låntagare är knutna till en egen låntagargrupp. Förutom att funktionen listar låntagarens tidigare lån i låntagarbilden, så visas en varning i Expeditionen om låntagaren försöker låna eller reservera en bok som han eller hon har lånat tidigare. Tänk på att alltid be låntagaren om lov att spara information om tidigare lån innan du aktiverar funktionen för denne.


Aktivera historik

  1. Öppna MM2 Cirkulation
  2. Klicka på ikonen Administration i vänstermenyn
  3. Klicka på ikonen Låntagargrupper
  4. Markera den låntagargrupp som Boken kommer-låntagarna är knutna till och klicka på knappen Redigera i vänstermenyn
  5. Välj fliken Medlemmar
  6. Bocka för valet Boken kommer (behåll historik) överst på fliken

Från och med att denna inställning görs, sparas information om alla de lån som låntagaren gör, även sedan det lånade materialet återlämnats.


Se historik

Om Historik-funktionen har aktiverats för en låntagargrupp, kan du se information om en låntagares tidigare lån på följande vis:

  1. Sök upp låntagaren i låntagarregistret
  2. Markera låntagaren och klicka på ikonen Aktiva… (eller tryck F12)
  3. Om låntagaren tillhör en låntagargrupp där historikfunktionen är aktiverad, visas en tredje flik bredvid flikarna Aktiva lån och Aktiva reservationer. Under denna tredje flik, Historik, listas alla tidigare lån, sorterat i bokstavsordning på titel