Streckkoder

Från Mikromarc Wiki
Hoppa till:navigering, sök

Det finns många olika typer av streckkoder på bibliotekens streckkodsetiketter och lånekort. Från och med Juni 2014 så levererar vi enbart Kod 128 då Plessey har fasats ut av många streckkodsleverantörer och scannertillverkare.

Identifiera sin streckkod

Att kunna identifiera en streckkod med enbart ögonen är inte lätt. Här följer en liten instruktion för hur du känner igen de 2 typer av streckkoder som vi levererar. Vi baserar alltid era nummerserier på ett unikt nummer. Beroende på var i streckkoden ni hittar det unika numret, ser ni vilken typ av streckkod ni har.

Kod 128

Kod 128 är en ganska enkel streckkod och vi levererar den utan checksiffror för att undvika missförstånd. Första siffran är alltid en 2:a, om det är en streckkodsetikett, eller en 9:a om det är ett lånekort. Därefter följer ert 4-siffriga unika nummer, och sist kommer 6 siffror som är ett löpnummer.

kod128.jpg

Exempel för utskrift av Kod 128 finns att hämta här

Plessey

Plessey är en kod som innehåller 2 checksiffror på slutet, dessa kan bestå av siffror eller bokstäver. En del streckkodsläsare tar med dessa checksiffror in i systemet medan andra inte gör det och det är därför vi brukar rekommendera Kod 128. Plessey börjar också med antingen en 2:a för streckkodsetiketter eller en 9:a för lånekort. Därefter följer ett 6-siffrigt löpnummer och sedan kommer ert 4-siffriga unika nummer. Sist kommer alltid de 2 checksiffrorna.

plessey.jpg