Utlånsmeddelanden: Skicka ersättningskrav direkt från låntagarens lån

Från Mikromarc Wiki
Hoppa till:navigering, sök

Det går att skicka ersättningskrav direkt från listan över låntagarens lån, oavsett vilken förfallodag lånet har. Det kan t ex vara användbart om låntagaren vill betala för ett förkommet eller förstört exemplar utan att behöva vänta in kraven.

Läs mer om redigering av meddelanderutiner i manualen för utlånsmeddelanden och mallredigering. Kontakta supporten om du behöver hjälp med att redigera meddelanderutiner eller mallar.


Gör så här för att skicka ett ersättningskrav direkt från listan över låntagarens lån:

  • Sök fram låntagaren och öppna listan över lån.
  • Markera det lån du vill skicka ersättningskrav för och klicka på knappen Exemplardetaljer i verktygsraden ovanför listan över lån.
  • Ändra exemplarets statsu till Förlorat utlån och klicka OK för att spara.
  • Markera det lån som du vill skicka ersättningskrav för på nytt och klicka på skrivarknappen i verktygsraden ovanför listan över lån. Alternativet Ersättningskrav är nu aktivt.
  • Välj alternativet Ersättningskrav. Du kör nu ersättningskrav för den eller de lån som du har markerat i listan och kan sända/skriva ut meddelanden på samma sätt som när du kör en ordinarie meddelanderutin för ersättningskrav.

Observera att om du bara ändrar exemplarets status till Förlorat utlån, utan att sända/skriva ut meddelanden och uppdatera databasen, så kommer meddelandet att komma med i en ordinarie körning av ersättningskrav trots att inga krav har gått iväg för lånet och trots att lånet inte har förfallit.